Bányai pihenőfalu


- aktív pihenés zöld környezetben -

Bányai pihenőfalu

Bánya, a Zselic és az ország egyik természeti és történelmi értékekben leggazdagabb része. A Zselici Tájvédelmi Körzet növényföldrajzi határhelyzete miatt botanikailag igen érdekes, a több ezer hektár erdőterület legszebb részei az ezüsthársas-bükkös állományok, melyekben 100-120 év körüli fák is találhatók. Több védett növény otthona ez a terület, ilyen ritka lágyszárúak a ciklámen, a kakasmandinkó, a szúrós és ló nyelvű csodabogyó. A védett állatok közül megtalálható itt a vidra, a vadmacska, a borz és a hermelin is, a körzet nagyvad állománya pedig sok vadászt vonz ide. Egyedülálló érték még az ezüsthársas génrezervátum, azaz a méhlegelő.


A Zselicben több száz éves néphit kapcsolja a hársfát Mátyás királyhoz, hiszen ez a terület is a birtoka volt. Egyik Bánya melletti erdőben található „Mátyás Király Kútja” .
A Zselic erdeiben már a török hódoltság idején is sok betyár bujdosott, a levert 1848-49-es szabadságharc után pedig a betyárvilág központja lett a terület. Az egyik leghíresebb betyár Nagy Pál emlékét ma is gondozott sírhalom őrzi, a helyet a nép „Pali temetőnek” nevezte el.
Bánya apró falucska, Bárdudvarnok közigazgatási területéhez tartozik, Kaposvártól 20 km-re délnyugatra, a csodálatos zselici környezetben található. Megközelítése, bejárása, gyalogosan, kerékpárral és gépjárművekkel egyaránt könnyű, ugyanis az erdei  gyalogutak és a nagyobb közlekedési utak mellett jól kiépített erdei úthálózat, illetve kerékpárút is van. 

(forrás: www.bpe.info.hu)